Využití šťavelanu palladnatého pro cross-coupling reakce probíhající ve vodném prostředí - Janecký, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá katalytickou aktivitou šťavelanu palladnatého při cross-couplingových reakcích uskutečnitelných ve vodném prostředí. Jako modelový typ reakce byl zvolen Suzuki-Miyaura a Hiyama, příp. Hiyama-Denmark cross-coupling, u kterých byla provedena série optimalizačních reakcí. Jako dále studovaný model byl z hlediska vykázané efektivity zvolen Suzuki-Miyaura cross-coupling, kde bylo sledováno C-C spojování boronových kyselin s brombenzenem za katalýzy šťavelanem palladnatým. Následně byly variovány Br-substráty v reakci s 4-tolylboronovou kyselinou. U studovaných reakcí bylo rovněž provedeno srovnání katalytické aktivity šťavelanu palladnatého s octanem palladnatým. Průběh reakce byl monitorován za pomocí GC-MS, připravené sloučeniny byly charakterizovány pomocí infračervené spektroskopie, 1H a 13C NMR spektroskopie, dále byl změřen bod tání a u většiny látek provedena elementární analýza, příp. HRMS. Studovaný katalyzátor - šťavelan palladnatý byl charakterizován rentgenovou strukturní analýzou.
Application of palladium oxalate for cross-coupling reaction in aqueous medium
Keywords: šťavelan palladnatý; Suzuki-Miyaura cross-coupling; Hiyama cross-coupling; voda; palladium oxalate; Suzuki-Miyaura cross-coupling; Hiyama cross-coupling; water