Syntéza chinolinů intramolekulární N-arylací vybraných enaminů - Jastřembská, Karolína (Univerzita Pardubice, 2013)
Metodou vycházející z -diketonů byly syntetizovány dva -enaminony: 4-amino-3-(2-brombenzyl)pent-3-en-2-on a 4-amino-3-(2-brombenzyl)but-3-en-2-on. Tyto substráty byly podrobeny cyklizaci prostřednictvím katalyzované intramolekulární N-arylace. Při cyklizaci byly použity různé typy ligandů, rozpouštědel a zdrojů přechodného kovu. Optimalizační studií se podařilo nalézt vhodné podmínky pro cyklizaci obou -enaminonů. Při reakci vzniká směs příslušného dihydrochinolinu a chinolinu.
The synthesis of quinolines by means of an intramolecular N-arylation of the selected enamines
Keywords: enaminony; chinoliny; Buchwald-Hartwigova aminace; N-arylace; Enaminones; quinolines; Buchwald-Hartwig amination; N-arylation