Studium hexahydrátu chloridu hořečnatého vzhledem k jeho využití pro akumulaci tepelné energie - Pilař, Radim (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku akumulace tepla využívající fázové změny sloučeniny hexahydrátu chloridu hořečnatého MgCl2.6H2O. Experimentální část práce se zabývá studiem tepelné kapacity látky v rozmezí teplot 298,15 - 413,15 K. Znalost teplotní závislosti tepelné kapacity umožnila určení dalších významných termodynamických veličin jako jsou změny entalpie, entropie a dále pak Gibbsovy energie ( H, S, G). Další část práce je zaměřena na stanovení teploty tání a krystalizace a odpovídající entalpie tání a krystalizace. Poté byla vypočítána celková naakumulovaná energie anorganickou solí během jejího ohřevu v rozmezí teplot od 298,15 K do bodu tání látky. Teplotní stabilita látky byla testována během několika teplotních cyklů společně s nukleačními činidly zabraňujícími výskytu podchlazení látky. Experimentální měření probíhalo na diferenciálním skenovacím kalorimetru.
Study of magnesium chloride hexahydrate with regard to its utilization for thermal energy storage.
Keywords: Kalorimetrie; tepelná kapacita; entalpie tání a krystalizace; Akumulace tepelné energie; látky s fázovou změnou; Calorimetry; heat capacity; enthalpy of fusion and crystallization; Thermal energy storage; phase change materials