Studium energetického metabolismu hepatocytů poškozených thioacetamidem v podmínkách in vitro - Haňáčková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2010)
Při studiu mechanizmů jaterního poškození se využívají modelové hepatotoxiny, mezi něž patří thioacetamid. Thioacetamid po jednorázové aplikaci navodí centrilobulární nekrózu a následnou regeneraci jater. Detailní mechanizmus jeho toxického účinku není ještě zcela znám. Cílem této práce bylo studovat účiněk thioacetamidu na primární kultury potkaních hepatocytů.
The study of energetic metabolism in hepatocytes injured by thioacetamide in in vitro conditions
Keywords: thioacetamid; hepatocyty; ROS; oxidační stres; mitochondrie; thioacetamide; hepatocytes; ROS; oxidative stress; mitochondria