Hodnocení bolesti v souvislosti s implantací totální endoprotézy kyčelního kloubu - Slezáková, Denisa (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářské práce se zabývá hodnocení bolesti v souvislosti s implantací totální endoprotézy kyčelního kloubu. Teoretická část bakalářské práce popisuje anatomii kyčelního kloubu, problematiku onemocnění koxartróza, léčbu bolesti, význam bolesti a její intenzita s ohledem na onemocnění a kvalitu života. Průzkumná část, která proběhla na ortopedickém oddělení, se věnovala použitím standardizovaného dotazníku HOOS - Hip disability and Osteoarthritis Outcome Score pro zhodnocení rozsahu denních aktivit a hodnocení intenzity bolesti před totální endoprotézou kyčle a zhodnocení skóre srozumitelnosti dotazníku za pomocí Mistríkova vzorce.
Evaluation of pain in connection with the implantation of a total hip arthroplasty
Keywords: bolest; kvalita života; kyčelní kloub; osteoartróza; pain; quality of life; hip; osteoarthrosis