Každodennost šlechtické rodiny v první polovině 20. století na příkladu rodu Šliků - Vitejčková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zaměřuje na každodenní život šlechtické rodiny v první polovině dvacátého století na příkladu hraběcí rodiny Šliků. Zabývá se zejména životním cyklem šlechty, konkrétně vzděláním, sňatky a manželským životem, rodinným životem a rodinnými vztahy a nakonec smrtí a pohřbíváním. Práce je založena především na výzkumu korespondence rodiny Šliků uložené v Státním oblastním archivu Hradec Králové Archivní oddělení Zámrsk. Cílem této práce je přispět k výzkumu zaměřenému na studium každodenního života šlechty ve 20. století.
The Everyday Life of an Aristocratic Family in the First Half of the 20th Century on the Example of the Šlik Family
Keywords: Šlikové; šlechta; 20. století; každodenní život; Šlik; aristocracy; 20th century; everyday life