Časoprostor železničního nádraží v české próze dvacátého a počátku jednadvacátého století - Klásek, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce se věnuje problematice železničních nádraží jako kulturním fenoménům a jejich zobrazení v česky psaných prózách do počátku dvacátého století do počátku století jedenadvacátého. Práce zároveň akcentuje zobrazení vlakových stanic i v dalších uměleckých druzích. Těžiště práce je intepretaci uměleckých děl, v nichž zaujímá nádražní časoprostor stěžejní roli.
Space-time of Railway Stations in the Czech Prose of the 20th and at the Beginning of the 21st Century
Keywords: železniční nádraží; vlaky; čas; prostor; časoprostor; česká literatura; ne-místo; heterotopie; Nebel, Alois; Železný vlk; Lesní chodci; Výlet k nádražní hale; reilway station; trains; time; space; spacetime; czech literature; non-place; heterotopia; Nebel, Alois; Železný vlk; Severní nádraží; Lesní chodci; Výlet k nádražní hale