Izolace mikroorganismů z vod a testování jejich citlivosti na vybrané chemické látky - Bekerová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce byla zaměřena na mikrobiologický rozbor různých vzorků vod, u kterých se stanovovaly indikátory fekálního znečištění (termotolerantní koliformní bakterie, E. coli, intestinální enterokoky), dále patogenní a podmíněně patogenní bakterie jako jsou salmonely, kampylobakteři, yersinie, aeromonády a pseudomonády. Konečná identifikace bakteriálních kmenů proběhla pomocí identifikačních souprav MIKROLATEST, případně s využitím systému BIOLOG a MALDI-TOF MS. U vybraných bakteriálních kmenů byla testována jejich citlivost na antibiotika pomocí diskové difúzní metody.
Isolation of microorganisms from the water and testing their sensitivity to selected chemicals
Keywords: mikrobiologický rozbor vod; indikátory fekálního znečištění; patogenní a podmíněně patogenní bakterie; citlivost na antimikrobiální látky; microbiological water analysis; fecal indicator bacteria; pathogenic and conditionally pathogenic bacteria; sensitivity to antimicrobial agents