Řízení provozu call centra v Allianz pojišťovně, a. s. - Dariusová, Hana (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá řízením provozu call centra Allianz pojišťovny, a. s. Podává informace o významu call center na pojistném trhu. Hodnotí a popisuje současný stav řízení call centra Allianz pojišťovny a. s. a jeho fungování. Přináší návrh nového způsobu řízení, který zvýší výkonnost call centra.
Management of the call center in Allianz insurance company
Keywords: pojistné trhy; call centra; operátoři; škodné události; hlášení; výkonnost; insurance markets; call centers; operators; damage event; reports; productivity