Cesta k modernímu inkluzivnímu vzdělávání v Arménské republice - Kafyan, Ella; Šándorová, Zdenka (My University, 2020)
Odborný článek seznamuje čtenáře v kontextu komparativní speciální pedagogiky s moderním inkluzivním vzděláváním v Arménské republice. Vzdělávání vždy bylo a dodnes zůstává jedním z hlavních směrů rozvoje Arménie, země se staletou historií. Vzdělávání v její nelehké historii bylo vždy základem a garantem kulturní a politické identity, stimulem pro sociální pokrok. Arménie v dějinách zaznamenala období vzestupu i úpadku státního a kulturního života. Nacházela se po dlouhou dobu mezi nejsilnějšími světovými opozičními mocnostmi, přesto se arménskému národu podařilo udržet svou národní a kulturní identitu, do určité míry díky zvláštnímu přístupu k otázce vzdělávání a výchovy. V každé historické etapě bylo vzdělání důležitým faktorem při udržování nezávislosti země. Dosud je vzdělání v Arménii nejdůležitějším faktorem projevu národní nezávislosti.
Towards Modern Inclusive Education in the Republic of Armenia
Keywords: historie; history; Arménská republika; inkluzivní vzdělávání; speciální vzdělávání; The Republic of Armenia; inclusive education; special education