Modelovanie bonity obcí pomocou fuzzy množín - Kerekréty, Peter (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práca je zameraná na problematiku modelovania bonity obcí pomocou intuitionistic fuzzy množín. V diplomovej práci je uvedená charakteristika základných pojmov, týkajúcich sa danej problematiky. Ďalej sú stanovené parametre potrebné na klasifikáciu a návrh vektora parametrov, ktoré charakterizujú danú oblasť. V ďalšej časti práce sú charakterizované základné pojmy z oblasti umelej inteligencie - intuitionistic fuzzy množiny, všeobecný klasifikačný problém. Ďalšia časť diplomovej práce je zameraná na predspracovanie vstupných údajov, návrh modelu na klasifikáciu parametrov pomocou intuitionistic fuzzy množín, stanovenie intuitionistic fuzzy relácií R a Q, kompozíciu intuitionistic fuzzy relácií R a Q. Na záver je uskutočnená analýza výsledkov, ktorá obsahuje finálne hodnotenia získané aplikovaním metód, použitých pri návrhu daných relácií R a Q.
Municipal creditworthiness modelling by fuzzy sets
Keywords: bonita obcí; ekonomické parametry; finanční parametry; dluhové parametry; intuitionistic fuzzy množin; intuitionistic fuzzy relací; Klasifikace; quality of municipalities; economic parameters; financial parameters; debt parameters; intuitionistic fuzzy sets; intuitionistic fuzzy relations; Classification