Stárnutí a bobtnání flexotiskových pryžových forem - Úlehla, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této bakalářské práce bylo prostudovat, jak jsou ovlivňovány fyzikální vlastnosti pryžových materiálů v závislosti na jejich složení, chemické struktuře, působení organických rozpouštědel, zvýšené teploty a seznámit se, jakým způsobem jsou pryže chráněny proti negativním vlivům těchto faktorů.. Hodnocen byl dále účinek UV záření na kontaktní úhel barvy. Zkoumány byly pryže, které jsou určeny k výrobě flexotiskových forem ve tvaru návleků pro přímé vypalování laserem.
Ageing and swelling of flexography rubber printing form
Keywords: pryže; bobtnání; stárnutí pryží; rubber; swelling; rubber ageing