Postavení a kompetence centrálních bank v zemích Evropské unie - Lánová, Hana (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá problematikou „Postavení a kompetence centrálních bank v zemích Evropské unie“ se zvýrazněním České národní banky. Cílem diplomové práce je vysvětlit základní pojmy týkající se hospodářské a měnové unie a vytvořit stručný přehled její historie. Podrobněji se zabývá úkoly, postavením a kompetencemi jednotlivých centrálních bank v Evropské unii a hodnotí změnu jejich úkolů a kompetencí před vstupem do eurozóny a po vstupu do eurozóny. Dále se práce zabývá postavením a kompetencemi České národní banky, úkoly Evropské centrální banky a Evropského systému centrálních bank v Evropské unii. V závěru diplomové práce jsou zhodnoceny přínosy a náklady hospodářské a měnové unie pro Českou republiku, které vycházejí ze zkušeností Portugalska, Řecka, Německa a Kypru.
The position and the competences of the central banks in the countries of the European Union
Keywords: Economic and Monetary Union; Czech Nation Bank; European Central Bank; European System of the Central Banks; central banks; Hospodářská a měnová unie; Česká národní banka; Evropská centrální banka; Evropský systém centrálních bank; centrální banky; EURO