Marie Stryjová v materiálech literárního archivu PNP - Hasmanová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce je zaměřená na jazykovou práci spisovatelky Marie Stryjové-Lowensteinové v kontextu materiálů uložených v Památníku národního písemnictví a jejích doposud nevydaných děl a problematikou vydávání tvorby za života autorky. Práce je rozdělená na dvě části. První je historie volyňských Čechů a životopis Marie Stryjové Lowensteinové a druhá část bude zaměřen na jazykový rozbor jejích vydaných knih a strojopisů. Zároveň práce obsahuje edičně upravený text autorčina povídkového souboru Kroupy, který doposud nebyl editován.
Marie Stryjová in the Documents of Literary Archive PNP
Keywords: Stryjová, Marie; Czechs in Volhynia; Literary archive of the Museum of Czech Literature; not publish works; volyňští Češi; Památník národního písemnictví; nevydaná tvorba