Vliv pH vody na kvalitu levandulového oleje získaného hydrodestilací - Vokálová, Monika (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá levandulovým esenciálním olejem. První část teoretické části je věnována samotné rostlině, je zde popsán především její výskyt, vzhled a vlastnosti. Další část je zaměřena obecně na esenciální oleje. Jsou zde uvedeny vlastnosti olejů a také metody, kterými se esenciální oleje nejčastěji získávají. Dále se tato část zabývá chemickým složením esenciálních olejů, kde je popsána především hlavní skupina látek, ze kterých se esenciální oleje skládají. Touto hlavní skupinou jsou terpeny. Obvykle bývají hlavní dvě nebo tři složky zastoupeny v poměrně vysokých koncentracích (20?70 %) ve srovnání s ostatními složkami, které jsou přítomny pouze ve stopových množstvích. Poslední kapitola teoretické části je věnována analýze esenciálních olejů. Identifikace jednotlivých složek esenciálních olejů a stanovení jejich relativního zastoupení se obvykle provádí pomocí plynové chromatografie. Nejčastěji ve spojení s hmotnostním spektrometrem (GC-MS) a pomocí plynového chromatografu vybaveného plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Dále jsou v této kapitole uvedeny metody pro stanovení biologických vlastností esenciálních olejů, konkrétně se jedná o stanovení antimikrobiální a antioxidační aktivity. V experimentální části práce je zkoumán vliv pH vody na kvalitu esenciálních olejů získaných hydrodestilací. Tato část je také zaměřena na stanovení antimikrobiální aktivity vydestilovaných esenciálních olejů.
Effect of water pH on the quality of lavender oil obtained by hydrodistillation
Keywords: esenciální oleje; levandule; hydrodestilace; plynová chromatografie; terpeny; antimikrobiální aktivita; essential oils; lavender; hydrodistillation; gas chromatography; terpenes; antimicrobial activity