Využití EAN kódů v logistice - logistické technologie - Šimková, Eva (Univerzita Pardubice, 2001)
Ve své diplomové praci jsem se pokusila vystihnout důležitost využívání čárových kódů EAN v celém dodavatelském řetězci. Hlavním přínosem jejich používání je rychlejší přenos kvalitních dat (kód země, údaje o zboží) od dodavatele až po spotřebitele. A to nejen na území České republiky. Používání těchto kódů přináší větší možnosti tuzemským firmám obchodovat se zahraničím. Pro zahraniční firmy používající kódy EAN je obchodování s firmami, které jsou zapojené v systému EAN ČR snadnější než s ostatními. Od roku 1999 se v České republice v souvislosti s čárovými kódy objevuje nový pojem a to Národní katalog EAN. Jde o zjednodušení obchodního procesu pomocí komplementizace nashromážděných obchodních dat, kde hlavními prvky jsou identifikační číslo EAN pro zboží a globální lokalizační číslo EAN pro organizace. I když se do tohoto katalogu zatím nezapojilo mnoho firem, jeho největším přínosem v nejbližší době by mohl být vznik centrálně dostupné a vysoce standardizované sady dat používané v celém dodavatelském řetězci. Co se týká budoucnosti, firmy zapojené do Národního katalogu EAN budou mít výhodnou pozici pro spolupráci s firmami ze zemí EU.
EAN codes use in logistics - logistic technology
Keywords: doprava; logistika; logistické technologie; elektronické přenosy dat; EAN kódy; tansport; logistics; logistics technologies; electronic transmission of data; EAN codes