Oligopolní struktura bankovního trhu a ziskovost ve vybraných bankovních systémech - Šírek, Luděk (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se věnuje analýze oligopolní struktury a ziskovosti ve vybraných bankovních systémech. V první části práce jsou definovány základní pojmy teorie oligopolu a měření monopolní síly včetně rešerše současného vědeckého poznání v oblasti oligopolní struktury. Druhá část se věnuje vývoji bankovních sektorů Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Španělska. Třetí část je zaměřena na měření koncentrace na bankovních trzích daných zemí a vztah mezi veličinami koncentrací a zisku. Následuje konečné srovnání a vyhodnocení zjištěných závěrů.
Oligopolistic Structure of the Banking Market and Profitability in Selected Banking Systems
Keywords: banky; bankovní sektor; oligopol; koncentrace; ziskovost; banks; bank market; oligopoly; concentration; profitability