Fázové rovnováhy v systémech bionafta, řepkový olej, glycerin, metanol, voda - Stloukal, Radek (Univerzita Pardubice, 1995)
V literatuře byly nalezeny některé důležité fyzikálně - chemické vlastnosti bionafty, řepkového oleje atd. Byla sestrojena aparatura na stanovení třísložkového rovnovážného fázového diagramu bionafta-metanol-voda při různých teplotách na turbidimetrickém principu. Pomocí metod a zařízení byl stanoven fázový diagram třísložkové soustavy bionafta-metanol-voda-teplota a zjištěn průběh konod pro teploty od 25°C do 65°C a atmosférický tlak.
Phase equilibria in the systems biodiesel, rape oil, glycerol, methanol, water
Keywords: Bionafta; řepkový olej; glycerin; Voda; reesterifikace; metanol; fázové rovnováhy; ternární diagram; Chromatografie; plynová chromatografie; kapalinová chromatografie