UV stabilizace disperzantů pro inkousty Ink-jet tiskáren - Bourek, Jan (Univerzita Pardubice, 2009)
Příprava specifických kopolymerních aditiv s přednostní funkcí UV stabilizace inkjetového inkoustu a kopolymerních disperzantů pro pigment, jednalo se o látky methakrylátového typu s chemicky navázanými UV stabilizátory různého typu. Formulace inkjetového vodového inkoustu obsahujícího žlutý organický pigment a kopolymerní látky se zabudovanými UV stabilizátory. Provedení urychlených testů světlostálosti připravených inkoustů nanesených na různých typech substrátů. Vyhodnocení účinnosti UV stabilizace v daných systémech pomocí závislosti různých kolorimetrických veličin, vhodných k hodnocení barevnosti, naměřených metodou remisní spektrofotometrie na dávce UV záření. Analýza interakce inkoustu se substrátem pomocí metody optické mikroskopie řezu vzorku.
UV stabilization of dispersants for inks for Ink-jet printers
Keywords: Inkjet; chemicky navázaný UV stabilizátor; UV absorbér; HALS; světlostálost; kolorimetrie; hodnocení barevnosti; remisní spektrofotometrie; optická mikroskopie; Inkjet; chemically built-in UV stabiliser; UV absorber; HALS; light fastness; colorimetry; colour evaluation; remission spectrophotometry; optical microscopy