Podněty Haškovy humoristické tvorby - Zelený, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje především na humoristu Jaroslava Haška, zejména na jeho povídkovou tvorbu. Úvodní kapitola se zaměřuje především na teoretické pojmy, ze kterých se vychází v následujících dvou kapitolách. Druhá kapitola je již věnována samotnému Jaroslavu Haškovi a jeho povídkám, které jsou zde tématicky rozděleny. V závěrečné kapitole se již také dostáváme k nejznámějšímu dílu Jaroslava Haška, Osudům dobrého vojáka Švejka za světové války. V této kapitole se zabýváme tzv. pokračovateli Haškovy literární tradice.
Aesthetic Impulses of Hašek´s Humorous Creations
Keywords: Hašek, Jaroslav; absurdní humor; Strana mírného pokroku v mezích zákona; česká literatura; absurd humor; political party of gentle progress within the law; Czech literature