Linie Zdeňka Sýkory - Obolecký, Jan (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce je věnována tvorbě českého malíře Zdeňka Sýkory zejména jeho liniím. Jsou popsány základní principy tvorby jeho linií, které jsou tvořeny hladce navazujícími oblouky určenými náhodně generovanými parametry (doba života linie, směry, délka tečny, počáteční bod a tloušťka čáry). V první části autor studuje principy Sýkorovy tvorby. Následně se zabývá vytvořením počítačové aplikace, která dokáže zkonstruovat Sýkorovy obrazy podle tzv. partitur. Část diskuze shrnuje všechny poznatky, které autor práce shromáždil při tvorbě napodobenin originálních obrazů.
Zdenek Sykora's Lines
Keywords: digitální umění; náhoda ve výtvarném umění; Sýkora, Zdeněk; linie; doba života linie; digital arts; random in the visual arts; Sýkora, Zdeněk; line; lifetime of line