Webová komponenta - Tabulka - Onipchenko, Mykhailo (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na návrh a implementaci webové komponenty pro práci s tabulkovými daty. Teoretická část analyzuje historii a architekturu webových komponent, včetně klíčových standardů (Custom Elements, Shadow DOM, HTML Templates). Práce provádí podrobnou rešerši současných tabulkových komponent dostupných na trhu (SAP UI5, Vaadin Grid, AG Grid) a zkoumá různá API pro práci s daty (REST, GraphQL, OData). Zvláštní pozornost je věnována problematice responzivity tabulek pro různá výstupní zařízení. V praktické části je navržena a implementována komponenta využívající knihovnu LitElement. Komponenta poskytuje pokročilé funkce jako filtrování, řazení, stránkování, inline editaci, lazy loading a virtualizaci pro velké datasety. Architektura je navržena s důrazem na modularitu, rozšiřitelnost a výkon. Komponenta podporuje různé datové zdroje prostřednictvím adaptérů a zajišťuje plnou přístupnost podle standardů WCAG. Výsledkem je znovupoužitelná, framework-agnostická komponenta využitelná v moderních webových aplikacích.
Web component - table
Keywords: webové komponenty; tabulková data; LitElement; Shadow DOM; Custom Elements; responzivní design; virtualizace; lazy loading; CRUD operace; datové adaptéry; přístupnost; web standards; web components; tabular data; LitElement; Shadow DOM; Custom Elements; responsive design; virtualization; lazy loading; CRUD operations; data adapters; accessibility; web standards