Poplatek za užití dopravní cesty u vysokorychlostních tratí - Najman, Jakub (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce se zabývá otázkou možného zpoplatnění železniční dopravní cesty v České republice. Zaměřuje se zejména na situace spojené s provozem na vysokorychlostních tratích. Zkoumá situaci v Německu a ve Francii a porovnává ji s děním v České republice. Cílem této práce je na základech zkoumaných odlišností v jednotlivých systémech navrhnout možnou podobu výpočtu zpoplatnění vysokorychlostní železniční dopravní cesty v České republice.
Fee for the use of the transport route for high-speed railways
Keywords: železniční doprava; vysokorychlostní trať; manažer infrastruktury; cena za dopravní cestu; rail transport; high-speed railway; infrastructure manager; price for transport route