Genová terapie, genová terapeutika a epigenetika - Štarmanová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem, jednotlivými metodami a také využitím genové terapie a epigenetiky. Postupně jsou rozebrány metody vnášení genů, tedy virové i nevirové transportní vektory, jednotlivé významné metody genové terapie in vivo a epigenetické úpravy genů. Spolu s tím jsou konkrétně popsána vybraná využití jak metod úpravy genů, tak epigenetických úprav v genové terapii.
Gene therapy, Gene Therapeutics and Epigenetics
Keywords: genová terapie; virové vektory; nevirové vektory; CRISPR; TALEN; ZFN; epigenetické úpravy; methylace DNA; RNA interference; gene therapy; viral vectors; non-viral vectors; CRISPR; TALEN; ZFN; epigenetics modifications; methylation of DNA; RNA interference