Studium cyklizačních a solvolytických reakcí substituovaných 4-chlor-N-fenylbutanamidů - Kašparová, Pavla (Univerzita Pardubice, 1999)
Acylací substituovaných anilinů 2-brom-4-chlorbutyrylbromidem resp. 4-chlorbutyrylchloridem byly připraveny odpovídající substituované 4-chlor-N-fenylbutanamidy a z nich pak následně substituované 1-fenylpyrrolidin-2-ony. Studiem chemického chování amidů v roztocích hydroxidu sodného bylo zjištěno,že nejprve dochází k cyklizaci a následně pak k hydrolýze produktů cyklizace, přičemž vznikají sodné soli substituovaných 4-amino-N-fenylbutanových kyselin.
The Study of cyclization and solvolysis reaction of substituted 4-chloro-N-phenylbutanamides
Keywords: 4-chlor-N-fenylbutanamidy; cyklizace; hydrolýza