Porovnání postkvantových šifrovacích algoritmů s klasickými šifrovacími algoritmy - Mecová, Patricie (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem této bakalářské práce je porovnání postkvantových šifrovacích algoritmů s šifrovacími algoritmy, které se dnes běžně používají. V teoretické části práce budou popsány bezpečnostní problémy současných šifrovacích algoritmů. Dále zde budou představeny nové postkvantové algoritmy podle standardu NIST. V praktické části práce bude porovnány výkonové parametry součastných a postkvantových algoritmů.
Comparison of post-quantum encryption algorithms with classical encryption algorithms
Keywords: kryptografie; šifra; šifrovací algoritmy; kvantový počítač; postkvantová kryptografie; NIST.; cryptography; cipher; encryption algorithms; quantum computer; post-quantum cryptography; NIST.