Zkušenosti s elektrofyziologickou diagnostikou profesionální léze loketního nervu v oblasti lokte - Ehler, Edvard; Nakládalová, Marie; Urban, Pavel; Štěpánek, Ladislav (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2019)
Pro účely jednotného posuzování profesionální léze n. ulnaris v oblasti lokte (ulnar nerve entrapment; UNE) byla v roce 2011 vypracována metodika hodnocení za pomoci elektrofyziologických kritérií. Cílem práce bylo zjistit další vývoj vybraných EMG parametrů u UNE uznaných podle této metodiky jako nemoc z povolání v letech 2012–2016. Byly zhodnoceny kontrolní EMG nálezy 55 osob (49 mužů) po 1 až 5 letech od uznání nemoci z povolání. Počet končetin postižených UNE činil 81. Hodnoceny byly změna rychlosti motorického vedení n. ulnaris přes loket (motor nerve conduction velocity of the ulnar nerve; MNCV-U) a změna amplitudy sumačního akčního potenciálu nad musculus abductor digiti minimi (compound muscle action potential over the abductor digiti minimi; CMAP ADM) oproti vstupnímu EMG vyšetření.
Experiences with an electrophysiological diagnosis of occupational ulnar nerve lesions at elbow.
Keywords: loketní nerv; ulnar nerve; léze loketního nervu v oblasti lokte; elektromyografie; nemoc z povolání; ulnar nerve lesion at elbow; electromyography; occupational disease