Strategie pro rozvoj železniční nákladní přepravy - Macho, Patrik (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou současného stavu železniční nákladní přepravy v České republice a návrhy na zvýšení její konkurenceschopnosti oproti dálkové silniční dopravě. K dosažení tohoto cíle je navrhována technologie vedoucí ke zvýšení efektivity jednotlivých přepravních procesů a účinná regulační politika. Zaměřuji se zde především na systém přepravy vozových zásilek a na možnosti využití technologií kombinované přepravy k vytvoření komplexního a efektivního dopravního systému, který dodržuje zásady dopravní politiky EU, především ochrany životního prostředí a jež by byl obecně prospěšný pro společnost.
Strategy for railway freight transportation development
Keywords: railways; combined transportation; containers; swap trailers; wagon loads; public logistics centres; Železnice; Kombinovaná přeprava; kontejnery; výměnné nástavby; vozové zásilky; veřejná logistická centra