Vliv hypoxie na in vitro produkci VEGF u mesenchymálních stromálních buněk získaných z tukové tkáně - Civínová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2025)
Mesenchymální stromální buňky (MSC) představují v současné době slibný nástroj v oblasti regenerativní medicíny a buněčné terapie. Vzhledem k jejich schopnostem produkovat různé růstové faktory a další složky nebo se diferencovat na různé typy buněk (zejména adipocyty, osteocyty a chondrocyty), nacházejí široké uplatnění při léčbě řady degenerativních onemocnění včetně srdečních onemocnění, ortopedických, neurologických poruch, diabetes mellitus a dalších. I když se jedná o stále se rozvíjející oblast, MSC mají potenciál výrazně změnit přístup k léčbě mnoha dosud obtížně léčitelných onemocnění.
The Effect of Hypoxia on in vitro VEGF Production in Mesenchymal Stem Cells Derived from Adipose Tissue
Keywords: mesenchymální stromální buňky; VEGF; hypoxie; charakteristika MSC; izolace MSC; mesenchymal stem cells; VEGF; hypoxia; characterization of MSC; isolation of MSC