Místo jako ohlas gotického románu v české strašidelné povídce 18. a 19. století - Holubová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá funkcí a významu místa v gotického románu zkoumaném v českých strašidelných povídkách 18. a 19. století. Zabývá se funkcí a proměny míst zámku, hradu, věže, přírody, domu, domova a pokoje. Zkoumané texty pocházejí především z antologie Mrtví tanečníci a Zazděná slečna a jiné příhody pro vyprávění. Úvodní teoretická část představuje literární žánr gotického románu z mnoha aspektů. Vysvětluje jeho vývoj a rozvoj ve světě. Praktická část se věnuje zkoumání funkce místa ve strašidelných povídkách 18. a 19. století. Tvrzení doprovázejí náležité příklady.
A place as a response of a Gothic novel in a Czech scary story of the 18th and 19th centuries
Keywords: gotický román; romány; gotika; místo; místo s tajemstvím; postava; prostor; prostředí; hrady; zámky; příroda; 18. století; 19. století; ghotic novel; novels; ghotic; place; place with secret; character; space; setting; castles; nature; 18. century; 19. century