Ověření funkce speciálního rozhraní pro vybraná environmentální měření - Uchytilová, Simona (Univerzita Pardubice, 2023)
Testování rozhraní potvrdilo možnost jeho potenciometrické aplikace za běžných provozních podmínek. Byly sledovány potenciály skleněné pH-elektrody proti Ag/AgCl (nasyc. KCl, v roli referentní elektrody) s využitím multimetru po dobu záznamu 120 s (v jedno-sekundových intervalech) od okamžiku ponoření této pH-elektrody do pufrovaných roztoků pH 1,68 až 11,88. Rozdíly mezi mediány (Emed) a průměrnými hodnotami (E) potenciálů E byly menší než 1 mV, směrodatná odchylka ze získaných dat byla ve většině případů menší než 1,5 mV a absolutní hodnota strmosti dE/dpH činila přibližně 56 až 58 mV/pH. Pokud jde o získaná monotonně se měnící data E vs. čas t, jejich prokládání s využitím izotermy navržené prof. Novotným (nebo příbuzných vztahů) poskytlo dostatečně vysoké hodnoty korelačních koeficientů R^2.
Testing the special interface for selected environmental measurements
Keywords: potenciometrie; elektrochemické rozhraní; skleněná pH-elektroda; Novotným navržené izotermy; potentiometry; electrochemical interface; glass pH-electrode; Novotný´s isotherms