Tištěné senzory s borem dopovanou diamantovou elektrodou v elektroanalýze biologicky aktivních látek - Kelíšková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato disertační práce se zabývá vývojem a optimalizací elektroanalytických metod s využitím perspektivních sítotiskových senzorů pro stanovení environmentálně a farmaceuticky významných látek. Pozornost byla věnována nejprve studiu a popisu elektrochemického chování léčiva guaifenesinu a pesticidů cyprodinilu a fludioxonilu na borem dopované diamantové elektrodě (BDDE). Poté byly vyvinuty voltametrické metody pro jejich stanovení, kdy byly aplikovány rovněž tištěné senzory s pracovní elektrodou z BDD. Byly využity základní přednosti těchto senzorů, tedy analýza malých objemů vzorků a snadná inkorporace do průtokových elektrochemických detektorů v průtokové injekční analýze. Za účelem zvýšení citlivosti stanovení studovaných analytů byly testovány nové tištěné senzory se strukturovaným povrchem. Součástí studie byla jejich elektrochemická charakterizace.
Screen-printed sensors with boron-doped diamond electrode in electroanalysis of biologically active substances
Keywords: sítotiskový senzor; borem dopovaná diamantová elektroda; strukturovaný povrch; voltametrie; průtoková injekční analýza s elektrochemickou detekcí; guaifenesin; cyprodinil; fludioxonil; screen-printed sensors; boron-doped diamond electrode; structured surface; voltammetry; flow injection analysis with electrochemical detection; guaifenesin; cyprodinil; fludioxonil