Stereotypní představy majority o cizincích a etnických menšinách. Případová studie na příkladu Znojemska. - Jílková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce vypovídá o stereotypním obrazu etnických menšin a cizinců na stránkách regionálního tisku na Znojemsku a o obrazu těchto skupin v povědomí příslušníků majoritního obyvatelstva. Zabývá se také vznikem, výzkumem a změnami předsudků a stereotypů. Součástí práce je i kapitola o vztahu česky a německy mluvícího obyvatelstva do konce druhé světové války, po níž museli Němci z regionu odejít.
Stereotypical images of the majority about foreigners and ethnic minorities. The case study of region Znojmo.
Keywords: cizinci; etnické menšiny; média; předsudky; stereotypy; foreigners; ethnic minorities; media; prejudices; stereotypes