Modelové řízení hybridních pohonů automobilů MHD - Vosáhlo, Radek (Univerzita Pardubice, 2009)
Hlavním cílem této práce je možný model řešení hybridního pohonu pro vozidla MHD. Důvodem je velký zájem výrobců o tuto problematiku a perspektiva této konstrukce v nejbližších letech. Zavedení těchto vozidel by mělo pozitivní vliv na ekologii a ekonomii provozu, stejně jako na zlepšení trakčních a dynamických vlastností. Výsledkem práce je návrh daného modelu, zhodnocení ekologického dopadu a ekonomičnost daného projektu. Dále je zde uveden přehled možných zdrojů elektrické energie, stručný přehled současných autobusů s těmito pohony a pokud byly dostupné, tak i jejich parametry. Podklady pro tuto práci tvoří především zahraniční odborná literatura a informace ze sítě internet.
Model controlling of public transport vehicles hybrid driving mechanisms
Keywords: hybrid propulsion systems; batteries; environmental science; Economy; hybridní pohony; baterie; ekologie; ekonomie