Hodnocení výživy u pacientů po operaci ORL oblasti - Bodečková, Sabina (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce má teoreticko-průzkumný charakter a zabývá se problematikou výživy u pacientů, kteří jsou v rozmezí 1. - 5. den po operaci v ORL oblasti a chirurgický výkon podstoupili z důvodu jiné než onkologické diagnózy. V teoretické části je popsána oblast, která se týká výživy pacienta vztahující se k oboru otorinolaryngologie. Průzkumná část diplomové práce je zaměřena na zhodnocení změn ve výživě nemocných, kteří jsou po chirurgickém zákroku v ORL oblasti. Šetření probíhalo formou zápisu potřebných údajů do záznamového archu a prostřednictvím nestandardizovaného dotazníkového šetření. Změny ve výživě v pooperačním období byly nejčastěji zaznamenány u pacientů po uvulopalatofaryngoplastice (UPPP) a tonsilektomii.
Evaluation of nutrition in patients after surgery of ENT area
Keywords: výživa; otorinolaryngologie; hodnocení výživy; chirurgický výkon; nutrition; otorhinolaryngology; evaluation of nutrition; surgical intervention