Ke Komenského pojetí politiky - Mrštíková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce pojednává o vývoji politických myšlenek Jana Amose Komenského. Tento vývoj směřuje k jeho výchovně-nápravné soustavě, jež je obsahem Obecné porady o nápravě věcí lidských. Politické myšlenky jsou součástí systematické metody, ve které člověk směřuje k celku. Celek představuje pravdu a pravé poznání, čemuž musí být podřízena lidská činnost.
In conception politics of Comenius
Keywords: Obecná porada; politika; Komenský, Jan Amos; náprava; výchovná politika; Comenius; politics; reformation