Vliv zbytkových alkálií po syntéze směsných oxidů na transesterifikaci rostlinných olejů - Kocián, David (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce se zabývá vlivem zbytkových alkálií, přítomných ve směsných oxidech, na katalytickou aktivitu v transesterifikaci rostlinného oleje. Cílem bylo stanovit obsahu sodíku a zbytkových alkálií v hydrotalcitech a popsat jejich vliv na výtěžek methylesterů. V teoretické části byl popsána transesterifikace, hydrotalcity a směsné oxidy včetně syntézy a využití. Směsné oxidy byly připraveny kalcinací hydrotalcitů, které byly promyty různým množstvím redestilované vody, a tím obsahovaly odlišné množství zbylých alkálií a sodných iontů. Pro charakterizaci materiálů byly použity různé metody. Bylo zjištěno, že sodné ionty jsou vázány ve formě dusičnanu sodného vzniklého při syntéze. Kalcinací dochází k jeho rozpadu na oxid sodný, který s vodou obsaženou v reaktantech tvoří hydroxid sodný, jenž je jako homogenní katalyzátor zodpovědný za zvýšení výtěžku methylesterů. Snížení obsahu dusíku po kalcinaci bylo prokázáno elementární analýzou. Bylo navrženo reakční schéma přeměny aniontů vázaných na sodík, od vzniku hydroxidu k uvolňování při transesterifikaci.
The influence of the rest of basic matters of synthesis of mixed oxides on transesterification of oil
Keywords: hydrotalcity; směsné oxidy; heterogenní katalýza; transesterifikace; sodné ionty; hydrotalcites; mixed oxides; heterogeneous catalysis; transesterification; sodium ions