Využití teorie her v oligopolních strukturách - Straussová, Erika (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato diplomová práce se snaží podat relativně ucelený pohled na možnosti aplikace teorie her v nejrůznějších oblastech lidské činnosti, zejména však v oligopolních tržních strukturách, které jsou pro aplikaci východisek teorie her ideální. Práce se dále dotýká konfliktních situací, jimž se žádný oligopolista na vymezeném trhu nevyhne, a právě za pomoci teorie her se snaží podat návrh k racionálnímu rozhodnutí, které povede k rovnovážnému řešení. Součástí práce je i vytvoření případové studie oligopolního trhu v České republice, a to konkrétně trhu mobilních operátorů.
The use of the game theory in oligopoly structures
Keywords: theory of games; oligopoly structures; conflict situations; Cournot´s model; the market of mobile phone operators; teorie her; oligopolní struktury; konfliktní situace; Cournotův model; trh mobilních operátorů