Hodnocení přijímavosti tiskových barev pomocí optických parametrů - Štěchová, Hana (Univerzita Pardubice, 2001)
Autorka se v práci zaměřila na studium přijímavosti barev v dvoubarevném ofsetovém tisku na tiskovém stroji Quickmaster 46-2 Heidelberg s centrálním ofsetovým válcem. Vytištěné parametry zjišťovala z tiskových obrazců, vytištěných na 5 různých typech papírů, několika typy barev. Měření prováděla na barevných vrstvách pro různá pořadí tisku barev vždy po dvojici. Výsledky hodnotila pomocí ODS metody, LCh metody a výpočty přijímavosti barvové vrsty ze vzorců autorů Preucil, Childers, Brunner a Ritz. V závěru hodnotí vhodnost využití vzorců odvozených pro jiné typy tiskových strojů pro výše uvedený typ ofsetového stroje.
The evaluation of the printing inks trapping by means of the optical parameters
Keywords: polygrafie; tiskové barvy; optické vlastnosti; metody