Vývoj učitelského ústavu v Hradci Králové v letech 1919 - 1938 - Luska, Jakub (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem mé bakalářské práce je mapovat vývoj učitelského ústavu v Hradci Králové v období mezi dvěma světovými válkami. Práce začíná školním rokem 1918/1919, který byl válečným konfliktem zasažen jen částečně, a končí ročníkem 1938/1939. Učitelský ústav byl důležitou institucí pro rozvoj vzdělanosti severovýchodního kraje Čech a za celou dobu své existence vychoval tisíce učitelů, z nich někteří byli literárně činí, mnozí se prosadili i v jiných oborech. Práce vychází z materiálů, které s z meziválečného období dochovaly v archivu města Hradce Králové, většinou psaných ručně samotnými pedagogickými pracovníky ústavu.
The development of the teachers training college in Hradec Králové between years 1919 and 1938
Keywords: učitelské ústavy; meziválečné období; vzdělávání učitelů; osnovy; metodika; Teachers training colleges; interwar period; education of teachers; curriculum of education; metodology of teaching