Nové trendy při zpracování mléka a výrobě tvarohů - Fikarová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se zabývá novými trendy při zpracování mléka s následnou výrobou kyselých sýrů neboli tvarohů. V práci je popsána tvorba kravského mléka, jeho složení a jednotlivé technologické postupy začínající přijetím zdravotně nezávadného kravského mléka a končící výrobou Farmářského tvarohu. Součástí práce je také laboratorní analýza Farmářského tvarohu. Závěr práce je věnován zdravotním aspektům souvisejícím s konzumací kyselých sýrů.
New trends in milk processing and curds technology
Keywords: kravské mléko; kasein; laktóza; tvaroh; pasterace; fermentace; cholesterol; cow milk; casein; lactose; curd; pasteurization; fermentation; cholesterol