Diabetická polyneuropatie - Sluková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Onemocnění diabetická polyneuropatie je nejčastější a nejobtížnější komplikací diabetu mellitu. Jedná se o nezánětlivé poškození nervové tkáně a mikro- a makrovaskulární komplikace způsobené chronickou hyperglykémií. Patogeneze diabetické polyneuropatie je multifaktoriální. Na jejím vzniku se významně podílejí faktory, jako jsou oxidační stres, systémový zánět a mitochondriální dysfunkce.
Diabetic polyneuropathy
Keywords: diabetes mellitus; diabetická polyneuropatie; nervy; patogeneze; diabetes mellitus; diabetic polyneuropathy; nerves; pathogenesis