Antimikrobiální efekt upravených textilních a celulózových materiálů - Holubová, Alžběta (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá testováním antimikrobiálního účinku textilních a celulózových materiálů na vybrané druhy bakterií a plísní. První část práce je věnována obvazovým materiálům, obsahujícím potencionálně účinné biocidy proti bakteriím, které jsou izolovány z kožních ran. Biocidní působení daných obvazových materiálů na vybrané bakterie bylo testováno difuzní a suspenzní metodou. Tato část diplomové práce byla realizována v rámci projektu TAČR ve spolupráci s firmou Holzbecher, spol s r.o. barevna a bělidlo Zlíč (divize Medical). Druhá část práce se zabývá antifungálními účinky celulózových obalových materiálů na ovoce a zeleninu, které zabraňují růstu plísní, vyskytujících se na těchto potravinách. Celulózové vzorky s přidanými biocidy byly testovány modifikací norem ČSN EN ISO 20743, ISO 22196 a JIS Z 2801. Vzorky s prokazatelným antifungálním působením byly testovány na reálných vzorcích rajčat.
Antimicrobial effect of modified textile and cellulosic materials
Keywords: mikroorganismus; plíseň; karboxymethylcelulóza; stříbro; octan zinečnatý; kyselina hyaluronová; microorganism; mold; carboxymethylcellulose; silver; zinc acetate; hyaluronic acid