Stanovení vybraných prvků metodou XRF v krmných směsích a potravinových doplňcích - Havránek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2003)
Byla vypracována metoda stanovení obsahu Ca, K, S, P, Zn, Mn a Fe v krmných směsích. Koncentrace reálných standardů pro kalibraci byly stanoveny referenční metodou ICP/OES po jejich mineralizaci. Dále byly stanoveny detekční limity a správnost XRF metody byla ověřena měřením meznámých vzorků krmných směsí a porovnáním výsledků s metodou ICP/OES.
Determination of some elements in feed mixtures and fooding suplements by XRF spectrometry
Keywords: rentgenfluorescenční spektrometrie; optická emisní spektrometrie; krmné směsi; vápník; draslík; síra; fosfor; zinek; mangan; železo