Vliv rychlosti deformace na anizotropii IF ocelí pro automotive - Mejtský, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2022)
V první části se tato práce zabývá představením sortimentu nejpoužívanějších vysokopevných ocelí v automotive, včetně mechanických vlastností. Nedílnou součástí úvodu je představení principu a kategorizace IF ocelí (ocelí bez intersticí) s aplikací zaměřenou taktéž na automobilový průmysl. Dále se v navazující teorii pojednává o mechanismech plastické deformace, které zajišťují IF ocelím nenahraditelné místo v použití na automobilových karoseriích. Jedním z hlavních teoretických poznatků jsou pojmy plastická a plošná anizotropie specifická právě pro předmětné oceli, uvedeny jsou i základní parametry hodnocení. V praktické části jsou realizovány experimentální analýzy referenčních vzorků oceli typu IF. Tato kapitola obsahuje kromě dalších i popis řešeného problému, charakteristiku testované oceli a návrh samotného experimentu (společně s popisem použitých zkoušek). Uvedené zkoušky potřebné k popisu chování materiálu obsahují přípravu vzorků pro jejich realizaci a výsledky. V souhrnném vyhodnocení, závěru jsou diskutovány výsledky získané ze zmíněných experimentů.
Influence of deformation rate on the IF automotive steels anisotropy
Keywords: autokaroserie; vysokopevnostní oceli; IF oceli; deformace; mechanismy deformace; plastická a plošná anizotropie; rychlost deformace; deformační zpevnění; lokalizace deformace; intenzita deformace; car body; high-strength steels; IF steels; deformation; deformation mechanisms; plastic and planar anisotropy; strain rate; deformation strengthening; deformation localization; deformation intensity