Studium procesu botnání polymerních filmů z nerozpustných derivátů hyaluronanu - Konopáčová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2021)
Polymerní filmy založené na polysacharidu hyaluronanu (HA) jsou zajímavými materiály s potenciálem pro využití v medicíně. Pro přípravu filmů jsou využívány zejména ve vodě nerozpustné deriváty HA, kdy je možné volbou stupně modifikace vhodně nastavit biodegradabilitu filmu. Cílem této práce je experimentální studium procesu botnání filmů z lauroyl derivátů HA. Botnání je velmi významné z pohledu klinických aplikací, neboť filmy budou ve styku s tkáněmi vždy nabírat vlhkost. V práci je využito jak standardní měření v nadbytku tekutiny (pufru), tak inovativní měření "kontaktní" bobtnavosti, součástí práce je též optimalizace samotného experimentu. Závěrem jsou získaná data kriticky diskutována a je navržen optimální postup pro měření bobtnavosti filmů z derivátů HA.
Study of swelling of polymeric films from water insoluble derivatives of hyaluronan
Keywords: kyselina hyaluronová; hyaluronan; botnavost; hydrogel; pufr; hyaluronic acid; hyaluronan; swelling; hydrogel; buffer