Náboženská nesnášenlivost z psychologického pohledu - se zaměřením na nesnášenlivost muslimských extrémistů - Hronová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce začíná uvedením do problematiky intolerance, fanatismu, terorismu, extremismu a psychologický přístup k těmto fenoménům. Pohled psychologie náboženství na náboženskou nesnášenlivost se promítá do historické stránky vztahů mezi muslimským světem a Západem. Kapitoly jsou chronologicky rozděleny podle dějinných událostí, které po sobě následovaly. Stěžejní část práce je věnována problematice nesnášenlivosti novodobých muslimských teroristů, rozbor jejich myšlení a psychologický kořen jejich fanatismu.
Religious intolerance from psychological point of view - focusing on intolerance by muslim extremists