Komplikace při zajišťování průchodnosti dýchacích cest - Štěpánek, Adam (Univerzita Pardubice, 2014)
Předmětem bakalářské práce je seznámit se s pomůckami k zajištění průchodnosti dýchacích cest a komplikacemi při jejich zavádění a využívání. V teoretické části se stručně věnuji základním anatomickým poměrům dýchacích cest a fyziologii dýchání. Dále se zaměřuji na zprůchodnění a zajištění průchodnosti dýchacích cest různými pomůckami a v další části práce se zabývám komplikacemi při zajišťování průchodnosti dýchacích cest. V empirické části jsem zjišťoval nejčastější komplikace a způsob využívání jednotlivých pomůcek v dotazníkovém šetření. Dotazníky byly určeny pro lékaře/lékařky pracující na ZZS a výsledky jsou uvedeny v praktické části a zhodnoceny v diskuzi.
Complications in airways management
Keywords: aspirace; laryngospazmus; pomůcky k zajištění dýchacích cest; obtížná intubace; aspiration; laryngospasm; devices for securing airway; difficult intubation