Aktivity žen v prevenci karcinomu prsu - Bláhová, Valentina (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou karcinomu prsu a jeho prevencí. Hlavním cílem bylo zjistit informovanost žen od 45 let o nádorovém onemocnění prsu a jeho prevenci, preferovaný informační zdroj v tématu rakoviny prsu, provádění samovyšetření prsu a účast na preventivním mamografickém vyšetření. Teoretická část se zabývá epidemiologií, etiologií, prevencí, diagnostikou a léčbou karcinomu prsu. Praktická část obsahuje vyhodnocení online dotazníkového šetření realizovaného v roce 2020 na 3 českých webových portálech, které zjišťovalo informovanost žen od 45 let o karcinomu prsu a činnosti, které ženy samy u sebe realizují v rámci prevence tohoto onemocnění.
Women's activities in breast cancer prevention
Keywords: prevence; samovyšetření prsu; mamografický screening; karcinom prsu; léčba karcinomu prsu; vyšetřovací metody prsu; prevention; self-examination of breast; mammographic screening; breast cancer; breast cancer treatment; breast cancer investigation methods