Nerovnoměrný rozvoj světa a jeho socioekonomické důsledky - Poděbradská, Milena (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se věnuje problematice nerovnoměrného rozvoje světa a jeho socioekonomickým důsledkům. Poukazuje na vztah společnosti k tomuto globálnímu problému a nastiňuje, jakým způsobem přispívá Evropská unie rozvojovým zemím. Zmíněny jsou také důsledky nerovnoměrného rozvoje světa - migrace a potravinový problém. Další část se zabývá státem, který je na jedné straně zemí s vysoce vyspělým průmyslem, ale na straně druhé je příkladem naprosté bídy a chudoby. V souvislosti s tímto je praktická část bakalářské práce zakončená projektem Adopce na dálku, která zprostředkovává jednotlivým občanům adopci dítěte z rozvojových zemí.
Uneven development of the world and its socioeconomic effects
Keywords: Poverty; non-uniformity; child sponsorship; India; Chudoba; nerovnoměrnost; adopce na dálku; Indie